søndag 9. november 2008

Speculaas van Elly

Dit is een recept voor een aanzienlijke hoeveelheid speculaas dat ik van Elly R. uit Krommeniedijk heb gekregen. Het is een geweldig smakelijke speculaas waar heel OG jaarlijks naar uitkijkt en vast nog vele andere bekenden van Elly!

ingrediënten
1 kilo patent bloem
375 gr margarine
375 gr boter
1 pond bruine basterd suiker
16 gr bakpoeder
30 gr speculaaskruiden
mespunt zout
1 losgeklopt ei


bereiding
Alle droge ingrediënten in een kom door elkaar roeren. Dan de harde, in stukjes gesneden boter er doorheen werken. Met een koele hand, dat staat in het originele recept, tot een soepele bal kneden. Dan een nachtje laten rusten om de kruiden lekker door te laten trekken. Als je het echter in de koelkast legt, kun je het uitrollen de volgende dag wel vergeten.
Dan kleine balletjes maken en die in een soezenplaat drukken. Nootje erop en met losgeklopt ei besmeren.

Bakken 40 minuten midden in de oven bij 150 ˚C.



Voor gevulde speculaas de helft van het deeg over twee kleine langpanner verdelen. Daarover spijs uitstrijken. Gaat goed met een natte lepel. Daarna de andere helft uitrollen en over de twee langpanner verdelen. Dan in voorverwarmde oven bij 175 graden 45 min bakken. Dan vind ik de bodem niet goed gebakken. Ik laat de boel afkoelen, keer de baksels in de langpanner en bak ze nog eens 30 minuten op 175 graden. 

Ingen kommentarer: