søndag 9. november 2008

Amandelpers

Amandelspijs is het lekkerst als het minstens een week oud is. Ik heb de amandelpers in een wekpot in de koelkast gezet. Daar kun je het een paar weken goedhouden.

ingrediënten
125 gr (gepelde) amandelen
125 gr kristalsuiker
1 losgesklopt ei
evt. het sap van een 1/2 citroen

bereiding
Pel de amandelen. Dat gaat het gemakkelijkst door ze met ruim koud water op te zetten en aan de kook te brengen. Na heel even in het kokend water te hebben gelegen, spoel je ze af in een vergiet met ruim koud water. Wrijf de bruine vliesjes eraf en droog de nootjes in een droge doek. Je kunt natuurlijk ook gepelde amandelen kopen.


Maal de amandelen in een amandelmolen of een andere langzaamdraaiende machine. Bij gebruik van een keukenmachine komt er teveel olie vrij uit de noten. Maal de amandelen twee keer.

Voeg de suiker, het ei, wat zout en evt. het citroensap toe en meng alles goed, tot er een smeuïge massa ontstaat. Dan wegzetten in de koelkast. In een afgesloten pot of in huishoudfolie gedraaid.


Ingen kommentarer: