søndag 23. oktober 2011

Kaassoesjes

INGREDIËNTEN:
12,5 cl water
12,5 cl melk
80 g boter in blokjes
3 à 4 eieren
150 g zelfrijzend bakmeel (=143 g meel en 7 gram bakpoeder)
mespuntje zout
100 g oude kaas in kleine stukjes gesneden
evt komijnzaad en maanzaad

WERKWIJZE:
Oven voorverwarmen op 180 graden C.
Doe water, zout, melk en boter in een steelpan met dikke bodem en breng dat roerend langzaam aan de kook. De pan van het vuur halen. In één keer het bakmeel erbij doen en hard roeren. Het wordt dan een bal die moet uitdrogen. Dus evt. de pan weer even terug op het vuur. Als het een homogene bal is, het deeg in een koude kom leggen en even af laten koelen.
Klop een ei los in een kommetje en voeg het bij het deeg. Roer het door het deeg tot het helemaal is opgenomen in het deeg. Daarna ieder ei apart op dezelfde manier toevoegen. Het wordt een zijdeachtig glanzend niet te dun deeg.Voeg de kaas en (evt) de zaadjes toe.

Leg bakpapier op een bakplaat. Vul een spuitzak met het deeg en spuit
rondjes van ong. 4 cm met steeds 4 cm tussenruimte op de plaat. Bak ze soezen ongeveer 20 minuten op 180 graden. Dan nog 5 minuten in de oven laten staan, oven aan, deur open, om ze te laten drogen. Daarna uit de oven halen en op een rek laten afkoelen.

Dit recept kun je ook gebruiken zonder kaas en kruiden en met 150 g gewoon meel zonder bakpoeder. Dan zouden de soesjes holler worden en kun je ze vullen met room of dergelijke.

Ingen kommentarer: