torsdag 20. august 2009

Boterkoek



Boterkoek moet eigenlijk wel met echte boter worden gemaakt. Anders mag het de naam niet hebben. In Noorwegen gebruik ik Meierismør die gezouten is. Dan gebruik ik in het recept verder geen zout.

Ingredienten
voor een vorm van 26 cm
275 g meel
200 g suiker
225 g zachte boter
1 ei

voor een vorm van 20 cm
200 g meel
150 g suiker
175 g zachte boter
1 ei

voor een vorm van 24 cm
250 g bloem
175 g suiker
200 g zachte boter
1 ei

Bereiding

Meng de bloem, de suiker, de boter en de helft van het losgeklopte ei. Ik gebruik daarvoor in de keukenmachine de K-haak. Evt. kun je het daarna nog kneden, maar bij mijn machine is dat niet nodig.

Vet de vorm goed in en verdeel het deeg regelmatig in de vorm. Daarna de rest van het ei over de koek heen strijken. Evt. met een mes ruitjes in de koek snijden.

Bak in de hete lucht oven op 160 graden 30 minuten. Dit is de baktijd voor een vorm van 26 cm. Bij de kleinere koeken even de kleur in de gaten houden en evt. de baktijd aanpassen.

De koek in de vorm laten afkoelen. Als je een boterkoekvorm gebruikt, kun je na 10 minuten even de haak over de bodem draaien.

Ingen kommentarer: