tirsdag 18. august 2009

Walnotentaart met honing

Dit is een variant op de Engadiner Nußtorte, een heerlijke, bijzonder voedzame notenkoek.

Ingrediënten
voor het deeg
350 g meel
250 g boter
200 g suiker
1 ei
1 mespuntje zout

voor de vulling
200 g suiker
300 g grof gehakte walnoten
100 g room
3 eetlepels honing

verder boter om de bakvorm in te vetten
meel voor het uitrollen
evt. ei en room voor plakken en bestrijken voor het bakken (is niet beslist noodzakelijk)

Bereiding
Kneed van de ingrediënten voor het deeg een mooi stevig deeg en laat dat 30 minuten rusten.

Smelt in een pannetje langzaam de suiker voor de vulling. Als de suiker goudbruin is, voeg je de walnoten toe. Zodra dat goed gemengd is, voeg je op laag vuur de room en de honing toe. Het geheel gaat nu erg bruisen en klonteren, maar het lost onder constant roeren goed op en wordt een mooie massa.

Deel het deeg in twee en rol het uit. Bedek de bodem van een ingevette springvorm van 24 cm met de ene helft. En maak hiervan ook een stevige opstaande rand. Giet de vulling erin en dek af met de uitgerolde andere helft van het deeg.
Evt. kun je losgeklopt ei gebruiken om de randen beter te laten plakken. Bak in de hete lucht oven op 175 ˚ tussen de 35 en 40 minuten.

Laat goed afkoelen en verpak daarna in een taartdoos of in aluminiumfolie. De smaak moet minstens een week goed doortrekken. Daarna is de taart pas goed op smaak. Hij kan op deze manier verpakt enkele weken vers blijven.

En van de restjes deeg kun je versiering maken of kleine zandtaartjes.


Ingen kommentarer: