fredag 11. april 2008

Worsten maken op Bodils heimelaga wijze

Als je worst maakt van het begin af, moet het vlees koud zijn, en je moet werken in een koele ruimte.
Snij splinters en botjes weg. Van een basisdeeg kun je vele varianten creëren. Het zijn de verschillende soorten vlees die je combineert en het vetpercentage die bepalen wat je verder in het vleesdeeg moet doen. Potetmel zorgt voor een vastere consistentie.
Je moet gewoon zelf gaan experimenteren en zo je eigen recept vinden. Bodil gebruikt over het algemeen weinig potetmel, en ook weinig andere ingrediënten. Je moet zelf proeven welke kruiden je wilt gebruiken en hoeveel. Het is beter steeds een beetje toe te voegen dan in een keer (te) veel. Bodil gebruikt graag fløyte in de worst. Skald et vera pølsefest, så skald et vera pølsefest!
Worsten moeten niet droog, een beetje vettig zijn, een goede consistentie hebben en lekker smaken. Er moet 25 – 38 % vet in zitten, anders wordt de worst te droog.
Maak het liefst een proefworst voor dat je met de hele hoeveelheid vlees aan de slag gaat. Gebruik je nitritzout blijft het rood en als je het niet gebruikt voor het vlees grijs.
Soms is het moeilijk te onthouden wat je de vorige keer hebt gebruikt. Maak dus een soort logboekje met steekwoorden iedere keer als je worst maakt.

Ingen kommentarer: